Co można zrobić z ryżu i pieczarek

brucek portal

Maciejonka, jak robisz rolady?Ja chciałabym zrobić od czasu do czasu coś innego na obiad, nowego, ale zbyt wielu przepisów nie znam i najlepiej robić coś, co jest sprawdzone i zawsze się udaje

Ja mam dziś ryż z sosem słodko - kwaśnym ( sos ze słoiczka - Łowicz, ale dodaję cebulkę, pieczarki, pierś z kurczaka i paprykę czerwoną - pycha)

Znalazłam
do zrobienia risotta niezbędne są:

ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół - w przypadku GRAZ WYWAR Z RYBKI
masło (jeśli rispotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jesli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan

Co do dodatków to radze puścic wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo".
Do roboty:
przygotowac rosół (od biedy może być z kostki), postawić na gazie, bo musi byc gorący
cebulę poszatkowac, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na masle/ oliwie, dodac ryż, posmażyć go przez chwike (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna sie zabawa - nalezy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwac okolo 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym miedzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja np. polecam ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsamożone pieczarki... albo obgotowane szparagi .. albo PALUSZKI KRABOWE
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobine masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy.

Tak naprawde risotto tylko z parmezanem jest pyszne, ale dodawajcie to , co najbardziej lubicie, tylko bez przesady

Marghe

Sciągnęłam z jakiegos starego postu

do zrobienia risotta niezbędne są:

ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół
masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jesli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan
melon


Do roboty:
przygotowac rosół (od biedy może być z kostki), postawić na gazie, bo musi byc gorący
cebulę poszatkowac, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na masle/ oliwie, dodac ryż, posmażyć go przez chwike (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna sie zabawa - nalezy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwac okolo 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
pokrojonego w kostkę MELONA dodajemy w końcowej fazie, nie może sie "rozciapciać"
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobine masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy.


Można dodawać dowolne składniki, ja np. polecam ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi


Tak naprawde risotto tylko z parmezanem jest pyszne, ale dodawajcie to , co najbardziej lubicie, tylko bez przesady

Co do dodatków to radze puścic wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo:)
Marghe

Smacznego

Do dzieła:
do zrobienia risotta niezbędne są:

ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół
masło (jeśli rispotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jesli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan

Co do dodatków to radze puścic wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo".
Do roboty:
przygotowac rosół (od biedy może być z kostki), postawić na gazie, bo musi byc gorący
cebulę poszatkowac, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na masle/ oliwie, dodac ryż, posmażyć go przez chwike (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna sie zabawa - nalezy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwac okolo 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym miedzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja np. polecam ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsamożone pieczarki... albo obgotowane szparagi
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobine masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy.

Tak naprawde risotto tylko z parmezanem jest pyszne, ale dodawajcie to , co najbardziej lubicie, tylko bez przesady

Marghe

PS. Wybaczcie, ale dodawanie keczupu do risotto to profanacja
Smacznego

Marge a może Marii ma spuchnięte dziąsła i dlatego się ząbek chowa?
annmarie 12 zł? U nas około 2 zł płacę za paczkę takich długich chrupek a już za 1 zł można dostać. Szok! Aż trudno sobie wyobrazić, że w innych krajach może nie być rzeczy dla nas tak oczywistych jak chrupki czy biały ser... A macie wafle ryżowe? One też są dobre dla dzieci, moje za nimi przepadają. Płacę koło 2 zł za paczkę.
Ja dziś zrobiłam makaron z kurczakiem i z pieczarkami, tak się starałam a Weronice nie smakowało. Chyba nie lubi pieczarek. Cóż, zjadła sam makaron bez sosu, tak jak Michał.

a widizsz ViPeR, te potrawe (no rpawie te) mam juz obcykana
tyle ze ja to robie tak:
potrzebujemy:
- piers z kurczaka
- papryka (najlepiej po jednej kazdego koloru)
- pieczarki
- chilli w proszku, sol, pieprz
- troche wody
- jajko
- make ziemniaczana
- szczypiorek
- i oczywiscie ryz

co robimy..
1. kroimy kurczaka w kostke, solimy i pieprzymy, po czym na chwile odstawiamy.
2. jedno jajko (cale) roztrzepujemy z 2 plaskimi lyzkami stolowymi maki ziemniaczanej
3. Dodajemy kurczaka do tego jajka z bulka i obtaczamy
4. obtoczonego kurczaka wrzucamy na patelnie na 2-3 minuty, po tym czasie przekladamy go do jakiejs miseczki
5. na te sama patelnie wrzucamy pokrojona w kostke papryke i pieczarki w plasterkach
6. dodajemy chilli
7. troche podsmazamy mieszajac.. po jakims czasie dolewamy wody i nadal mieszamy
8. w miedzyczasie gotujemy ryz
9. gdy papryka bedize juz miekka dorzucamy do tego kurczaka i jeszcze 2 minutki smazymy
na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem
jesli chcemy zablysnac podaniem to bierzemy szklanke i napelniamy ja ryzem, ktory lekko ubijamy, nastepnie przykladamy do brzegow szklanki talerz i szybkim zwinnym ruchem odwracamy (szklanke dogory nogami, a talerz tzk zeby byl nogami do dolu) i powoli zdejmujemy szklanke.. jak dobrze to zrobimy to na talerzu mamy przesliczna wierze z ryzu, ktora dokola okladamy warzywami i kurczakiem i posypujemy szczypiorkiem..
efekt na dizewczynie - murowany

o! skoro można parzyć pojedyncze liście, to super, tak zrobię mój ojciec robił kiedyś gołąbki z pęcakiem, suszonymi grzybami i garścią rodzynek, zapiekane we własnym sosie, pycha! albo właśnie z gryvzaną i pieczarkami... z ryżem mniej mi smakowały, ale może spróbuję zrobić z brązowym, jest wyrazistszy w smaku
fajna potrawa - i ekonomiczna; mam nadzieję, że z tą pracochłonnością to jednak mit i nie spezę całego dnia w kuchni ;)
pozdrawiam Was serdecznie


i ja przylaczam sie do pytania. Wolalabym aby mezulo nie padl mi z glodu. No i przy okazji ja jak nie bede miala sily albo czasu aby gotowac

A dla chłopa to ja narobiłam leczo z cukinii, będzie wsuwał z makaronem, ryżem albo ziemniaczkami żeby miał urozmaicenie. pociachałam warzywka co się dało, cukinię, paprykę, pomidorki, pieczarki, do tego dodałam do części kiełbaski do części mięska gulaszowego, fasolkę czerwoną, białą, groszek, kukurydze, poddusiłam razem, zrobiłam sos pomidorowy i gotowe, szybko i duzo wyszło, podzieliłam na porcje i niech ma. Trochę zupy mu tez zrobiłam no ale on ogólnie "zupny" to lubi

Kiniu ja ostatnio robiłam zupę - taką a'la meksykańska, ale to dla Miśka nie dla ciebie niestety- zupa jet wg mnie pyszna i w sumie dość tania- miesko gulaszowe kroję na kosteczkę i podsmażam w garnku z czosnkiem i przyprawami, gdy już się obsmaży zalewam wodą, ale tylko tyle żeby mięso zakryć, chwile duszę tak i potem dodaję fasolę czerwoną z puszki (razem z woda), kukurydzę z puszki (bez wody), pokrojoną w kosteczkę czerwoną surową paprykę, pieczarki (ale na końcu bo szybko miękną) i tak gotuję, doprawiam duża ilością czerwonej papryki słodkiej, pieprzem ziołowym, oregano, ziołami prowansalskimi itp uwielbiam- bardzo sycąca i bardzo gęsta a do tego jest jej dużo! cały garnek za jakieś 10 zł

a tak na szybko to też robię pierś z kurczaka- Filip lubi z buraczkami
a ryba na parze? filet- ja robię pangę lub mintaja duszę na parze zasypaną mieszanką warzywną z mrożonek, na koniec posypuje trochę wegetą a na sam koniec serem żółtym startym (a mieszankę kupuję często w lidlu- kosztuje 1,69 jest pyszna i "konkretna" tzn jest dużo wszystkiego)- taką rybę robię też w piekarniku w naczyniu żaroodpornym
jeżeli to za mało dla pracującego Miska to może do tego ryż lub kuskus?

ogólnie lubię rzeczy szybkie do przyrządzenia

no choć nie ukrywam, że zdarzyło mi się ostatnio (gdy był P. w domu- bo tak to nie robię ) zrobić rolady z mięsem mielonym i pieczarkami! mniamuśne (przypomniało mi się to słowo z dzieciństwa!!) były z ziemniakami i mizerią!

edit- literówki

melon z szynką, albo z serem żóltym; połowa jajka na listku sałaty ze śledziem w śmietanie (niezłe moja mama miała inwencje twórczą i te składniki w lodówce ), albo galaretka z kurczaka z... makro (ale to chyba niezbyt wytwone).
mają być sałatki czy jarzyna w ogóle? (u mnie imieniny rodzinne na 20 osób, wiec zwylke robie rzeczy nieskomplikowane w obsłudze i zeby mozna było wczesnie zrobić, a potem tylko odgrzać...) sałatką główną jest.. grecka: sałata, pomodory, ogórek, oliwki czarne, feta, czosnek, oliwa, ocet, pieprz, a oprócz tego szpinak robiony na patelni z dużą ilością masła i śmietany i(lub) albo marchewka miniaturka z masełkiem.
jadłam niedwano taka sałatke: uduszone pieczarki, feta, natka z pietruszki, czosnek, oliwa.
Mieso schab z ziołami/czosnkiem, lub piers z indyka z żurawiną
ryż z kurkumą

Niki z piersi indyczej można zrobić kotlety "schabowe" , potrawkę do ryżu, lub zawijasy z mięsem mielonym w środku, lub z pieczarkami, albo jakimś innym nadzieniem.

Urodziny męża, na stole:
-klopsiki w sosie koperkowym.
-cacyki ogórkowe i serowe.
-szaszłyki
-sałatka tuńczykowo-orzechowa
-sałatka makaronowo/szynkowo/ananasowa
-kabanosy + 3 rodzaje dipów.
-Warzywa z patelni jako dodatek do wędlin.

Copyright (c) 2009 brucek portal | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.