co można zrobić z duzo czosnku

brucek portal

Ja ostatnio też próbowałem zrobić taki jakby dip. Zrobiłem go z wody ,cukru i czosnku przyznam że na 100% go nie przetestowałem ale wiem że ryb nie odstraszał czyli przy takiej mieszance to połowa sukcesu przygotowałem go na leszcze i leszcze brały na białe optoknięte tym wynalazkiem łowiłem z tym tylko raz



Fajne , ja to zrobię... tylko trochę dodam pieprzu. I ten czosnek ... koniecznie


no ja o sprawach oczywistych nie pisze


Ludek w takim razie wpisałam Cię na warzywa do sałatki (czosnek też  :lol: ) i bananowca. Nie wiem czy dasz radę ale smaka mi narobiłaś... nie powiem  :wink:

Obiecuje, że się postaram zrobic bananowca . Przyznaję pyszny jest .

Sharlee mój kapuśniak jest gotowany na kościach schabowych (dwie na duży garnek) dorzucam posatkowaną kapustę kiszoną (nie płuczę jej bo wolę kwaśniejszy), no i to się musi gotować z marchewką, czosnkiem, cebulką pokrojoną w kosteczkę, potem podsmażam kiełbaskę (albo jakiś boczek) cienko pokrojoną i dorzucam do zupy, ziemniaki gotuję oddzielnie i wrzucam do zupy dopiero na sam koniec gotowania (bo jak surowe złapią kwasu to będą twarde), solę, pieprzę i jak jest za mało kwaśny dodaję octu. Acha wersja kapuśniaku dla a. jest z kaszą, razem z kapustą wrzuca dwie łyżki kaszy jęczmiennej.
Gothica trzymam kciuki i czekam na wieści.
Madziara czyli co kapuśniaczek jutro? Mnie kawka tez powoli zaczyna znowu smakować, ale bardzo powoli patrząc na to jakim kawoszem byłam.
Fiefiora cieszę się że jesteście już w domu daj znać co powiedział lekarz.
Kaska2030 fajny brzunio.

A ja zamiast naleśników dzisiaj zrobiłam sałatkę, pomidorówka nie przypadła chłopakom do gustu i jutro mam znowu zamówienie na kapuśniak czyżby a. udzielały się moje zachcianki?

Malamo zazdraszczam toroche tego planowania bo ja uwielbiam zmiany
Kala 101 no to moze meliske zaparz i przespij sie nawet w dzień - sen jest ważny !
markatul - to włsnie hcyba mój jedyny objaw ciązy bo ja bym spała i spała
a poztym boli mnie gadło zrobiłam włsnie miesznkae czosnek miód i cytryna i po łyzeczce wcinam
no to papapa

dobra, teraz żeberka. I uwaga: bez vegety i proszków

żeberka wieprzowe w ilości dowolnej
marynata (ilość dostosować do żeberek. Proporcje, które podaję starczą na oblepienie czterech sporych porcji)
- duża łyżka miodu
- duża łyżka plynnego karmelu (gotowego do kupienia, jeśli ktoś nie ma to po prostu zrobić ciemny karmel i zagotować z odrobiną wody)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyzka soli
- papryczka chilli oczyszczona z nasion, pokrojona drobno
- łyzka octu ryżowego
- 3 cm imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku

wymieszać wszystko razem, natrzeć żeberka, odłożyć na noc do miseczki (zakryć folią lub pokrywką). Obsmażać, a potem piec w piekarniku podlewając ciemnym sosem, jaki się wytworzy.

a.

1 puszka bialej fasoli lub 2/3 szklanki suchej fasoli
1-2 zabki czosnku
2 szczypty estragonu
3 lyzki dobrej extra oliwy
2 lyzki majonezu
odrobina soku z cytryny (1/2 lyzeczki)
6-8 suszonych na sloncu pomidorow z zalewy
cos do przybrania: czarne oliwki, natka pietruszki

Fasole sucha ugotowac, z puszki przelac woda na sicie.

Zmalakserowac (znaczy zmasakrowac w malakserze) dodajac kolejno: czosnek, oliwa, fasola, pomidory i ziola.

Zmiazdzyc czosnek (zrobilam to 2 razy, zeby duze farfocle nie gryzly w jezyk malego), dodac ziola i zalac oliwa. Dalej wrzucic posiekana fasole (co calkiem szybko idzie na desce) i sok z cytryny. Jak sie dobrze pomiesza to sie zaczyna robic pasta.
Na koniec ida drobno posiekane pomidory i majonez.

Konsystencje pasty (dip czy pasta) regulowac dodajac odpowiednio mniej/wiecej oliwy i majonezu. Raczej majonezu. Dobra oliwa daje charakterystyczny smaczek.

Po nalozeniu do miseczki przybrac paste duza gorka posiekanej natki (swietnie pasuje), czarnych oliwek, kaparow... itp.

Sos Remoulade

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

2 jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej smiatany
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki octu (może być więcej, jeśli ktoś lubi)
ogórek konstrwowy/korniszony
1/2 cebuli
szczypta cukru
sól i pieprz czarny do smaku


1. Jajka ugotowac na twardo.

2. Żółtka rozetrzeć z majonezem i musztardą, dodać śmietaną, uważając z ilością, by sos nie zrobił się zbyt rzadki.
Musztarda powinna być wyrazista w smaku.
3. Dodać posiekane drobniutko białko, cebulkę i ogórki.

4. Dodać cukier, ocet, sól i pieprz do smaku - pieprz musi być czuć.

Sos powinien postać ok. 15 min. w lodówce, by smaki się wymieszały.

(Jeśli ktoś lubi, można także dodać przeciśnięty czosnek, co dodatkowo zaostrzy smak. )

Doskonały do ryb, kiełbasek, jajek, kanapek, mięs na zimno.


SMACZNEGO!

Pyszna i lekka zupa szpinakowa

Jest bardzo delikatna, to jedna z najlepszych zup jakie jadłam

-opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
-ząbek czosnku
-mała cebulka
-pół litra bulionu warzywnego
-troszkę soku z cytryny
-pól szklanki mleka
-3 łyżki kaszy manny
-sól, pieprz, gałka muszkatułowa, czosnek suszony

-jajka ugotowane na twardo (po jednym na twarz )

Szpinak wrzucamy do garnka, dolewamy na dno odrobinę wody i podgrzewamy aż zrobi się papka. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praske ząbek czosnku, podsmażoną na teflonie cebulkę i wlewamy gorący bulion. Chwilkę gotujemy. Do mleka dodajemy odrobinę zupy i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i rozprowadzamy mleko z kaszą w zupie. Jeszcze minuę gotujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z jajkiem na twardo pociętym na ćwiartki.

P.S.

Polecam szpinak mrożony z Tesco, jest przepyszny

Smacznego!

Polecam surówkę, robi się błyskawicznie, a idzie jej każda ilość (nalezy zrobić minimum trzy miski, a najlepiej cztery).
Proporcje:
1 pekinka pokrojona w drobne paseczki
1 puszka konserwowej kukurydzy
3-4 ogórki kiszone w kosteczkę
1 pęczek koperku (ablo duża łycha suszonego)
sos - 1/3 szklanki oleju, sok z 1/3 cytryny, sól, pieprz, ząbek czosnku (można bez, jak kto nie lubi)

Wszystko wymiąchać i już. Rada doświadczonej autorki - najpierw pociachać kapustkę i zalać sosem, a potem, jak trochę zmięknie, dodać resztę. Polecam - palce lizać

Zrobiłam jeszcze takie ogórki:

Ogórki z czosnkiem:

4 kg średniej wielkości ogórków
4 główki czosnku
3 łyżki stolowe soli

1 szkl. oliwy
1/2 l octu 10%
6 lisci laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziolowego
1 łyżeczka slodkiej papryki
1 łyżeczka chilli

Ogórki bardzo dokladnie umyć, pokroić ze skórą w plastry ok. 0,5 cm, dodać obrany i pokrojony w cienkie plastry czosnek, łyżki soli i odstawić na noc.

Następnego dnia odlać wytworzony sok do garnka naczynia, a do ogórków z czosnkiem dodać 1 szkl. podgrzanej oliwy.

Do odlanego wcześniej soku z ogórków dodać 1/2 l octu i wszystkie przyprawy. Zalewę zagotować, lekko przestudzić i zalać nią ogórki.

Wkładać do wyparzonych słoików, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.

Przewertowalam dzis "Pierwszy rok zycia dziecka"

Co mi sie rzucilo ciekawego:

1. Pochodzenie kolek jest nieznane. Prawdziwa kolka niewiele ma wspolnego z dieta.

2. Te krostki Karolci (juz zreszta zniknely) to raczej nie uczulenie.

3. To kolejna ksiazka w ktorej pisze, ze ciaza minela i mozna wreszcie jesc co sie chce (to sama jest w Jezyku Niemowlat). A ja myslam, ze odwrotnie i w ciazy zarlam wszystko z wyjatkiem surowego miesa i jajek...

Lekarka pozwolila pic kawe i powiedziala, ze tak naprawde to trzeba uwazac tylko na potrawy wzdymajace: kapusta, groch, fasola, pieczona kaczka, goloneczka, bigos...

Ja na razie nie jem smazonego i ostrych przypraw, no i tych wzdymajacych. Cytrusow tez nie jem, ale nigdy nie jadlam, wiec to nie ze wzgledu na karmienie. No i slodyczy, ale to ze wzgledu na linie Zaczne chyba wprowadzac cebule i czosnek.

Magdainpoland - u mnie waga -6,5 kg w stosunku do sprzed ciazy. Dzis zamierzam zrobic przeglad ciuchow, zeby zobaczyc, w co sie mieszcze, a w co nie (niestety w pasie niektore spodnie wciaz za ciasne... )

Copyright (c) 2009 brucek portal | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.