co lepsze Euthyrox czy Letrox

brucek portal

a na pewno to jest uczulenie na tyroksyne?

bo moze to uczulenie na substancje dodatkowe (ktore zawsze wystepuja w tych
lekach), jesli tak by bylo - to moze bedzie lepiej z nowym euthyroxem (w
odroznieniu od starego ma dodatkowa literke "N") - ma mniej substancji
dodatkowych, wiec moze i uczulenie by zniknelo .....

Inna mozliwosci to ze zona jest/wpada w niedoczynnosc, ma za mala dawke letroxu.
Ja tak mam. Niestety jak tylko wpadam w niedoczynnosc to wracaja mi wszystkie
alergie i wraca poprzywka na dloniach ...

Poza tym zawsze mozna rozwazyc przyjmowanie lekow mieszanych T3+T4 (wtedy tego
T4 jest troche mniej) albo tylko T3 ...

pozdrawiam
ula

właśnie wróciłam od endokrynologa - stwierdził, że moje 2,8 TSH to jeszcze nie
tak źle i dał mi dawkę co drugi dzień letrox 75, a jak skończę letrox to mam
brać euthyrox, bo nie trzeba łamać tabletek :-)

poza tym powiedziedział mi, że w zeszłym roku była światowa konfrencja
endokrynologów i stwierdzono, że w ciąży należy robić teraz tylko TSH, bo
przeprowadzone zostały badania na zupełnie zdrowych kobietach i okazało się, że
mają złe wyniki FT4 i FT3 a niedoczynności nie mają; powiedział też, że TSH
jest zależne od FT4, więc jak będzie oki z TSH, to znaczy że FT4 ma się dobrze -
po czym skasował za wizytę i stwierdził, że będzie mnie gnębił przez całą
ciążę - moje finanse legną w gruzach :-((((

trochę zgłupiałam, jak to usłyszałam, ale mój doktor podobno z tych lepszych w
Krakowie, więc co ja będę głupia filozofować ?

pozdrawiam serdecznie

Bardzo dziękuję ;-)
Poprzednio synek dostał euthyrox. Jakoś lepiej się toto rozpuszczało w wodzie.
Letrox jest trochę gumiasty.
Wtedy jakoś doszedł w miarę do siebie po 2 tygodniach chyba.
Zobaczymy, bo badania kontrolne po 2,3 miesiącach.

Pozdrawiam

zanim pójdziesz do endo zrób badanie aTpo i jezeli lekarz nie robi usg to zrób
to gdzie indziej.Chodzi o to ,zebys miała komplet jak już pójdziesz na
wizytę.Idz po niedzieli do rodzinnego lekarza . Powinnaś dostac euthyrox lub
letrox Twoje wyniki wskazuja na niedoczynnosc i nie ma sensu czekac .I tak
musisz zacząc od małej dawki 25.Nie musisz rodzinnemu mówić kiedy masz
wizyte.Dostaniesz skierowanie do endo na fundusz i zapiszesz sie w kolejkę.Nigdy
nie wiadomo ,który lekarz okaże się lepszy

Swietnie ,ze mama to załatwiła.Tylko jak będzie wysyłała listem to trzeba
pamietac,ze u nich coś takiego jak listy polecone nie jest znane.Wrzucaja przez
szpare w drzwiach .Bardziej znają priorytet. Większa szansa,ze nie
zgubią.Dostałaś tyroksynynę pod nazwą letrox albo euthyrox.Myśle ,ze pani doktor
dała Ci małą dawke. Cieszę się ,będziesz lepiej sie czuła.

betka11111 napisała:

> ja na przykład osobiście wolę letrox od euthyroxu. To właśnie po
> euthyroxie zaczęły się moje problemy z oczami. Jak brałam wczesniej
> letrox, to było ok.


Tabl. te różnią się tylko i wyłącznie
dodatkami - wypełniaczami.
Sama lewotyroksyna jest jedna i ta sama;
nie ma różnicy.
Nie wiem czym się kierowałaś pisząc, że lepiej czułaś/czujesz się po letroxie.

> Są podzielone zdania, niektórzy mówią, ze one są jednakowe,

Najprościej poczytać w ulotce skład jednych i drugich,
choćby na str. www

euthyrox czy letrox???
Jakie macie odczucia do tych dwóch leków, niby to samo, ale może są wsród was
takie osoby które tolerowały któryś z tych leków gorzej lub lepiej?! Ja od
dwóch lat biorę euthyroxN75. Dawka jest ok i wyniki w normie, ale czasami mam
wrażenie że jestem taka jakaś osłabiona.

Aniu,
Jesli Twoj organizm byl przez dluzszy czas w niedoczynnosci to dawka leku,
ktora bierzesz moze byc dla Ciebie b. duza. Ja na przyklad przy zmianie dawki z
25 na 50 wpadalam z niedoczynnosci natychmiast w nadczynnosc. Zmiany wprowadzam
sobie po 12,5 mg i czekam kilka tygodni na efekt.
Powodow nietolerancji leku moze byc wiele ale Twoje objawy - szczegolnie wysoki
puls - moga byc zwiazane z rozpoczeciem leczenia. Moze byc rowniez tak, ze
nietolerujesz wlasnie Euthyroxu (wymioty?) ze wzgledu na jakis skladnik tam
zawarty i bedziesz musiala zmienic lek np. na Letrox.
Bardzo trudno jest odpowiedziec na pytanie, kiedy poczujesz sie lepiej. Byc
moze wystarczy, ze wiecej czasu uplynie od kazdego zwiekszenia dawki do
nastepnego. Niestety, sytuacja jest o tyle trudniejsza ze zapewne stresujesz
sie koniecznoscia powrotu do pracy.
Chyba nikt, lacznie z lekarzem nie pomoze Ci z dnia na dzien. Moze po prostu
pozostan dluzej na dawce 25 mg, a po 4 tyg. zbadaj TSH i jesli wciaz jest
podwyzszony (jesli jestes w wieku rozrodczym tzn. TSH powyzej 2), zwieksz dawke
o cwierc tabletki.
Niestety musisz uzbroic sie w cierpliwosci i mozliwy spokoj. Na pewno z czasem
poczujesz sie lepiej ale troche go musi uplynac niestety.
Powodzenia,
Lu

No coz sama chcialabym wiedziec ......
Na "chlopski" rozum- to aTG sa skierowane przeciwko tarczycy i tylko jej dotycza
dlatego pewnie jak nie ma tarczycy to i te przeciwciala zanikaja.
Ale aTPO, inaczej zwane antymikrosomalne - te niekoniecznie dotycza tylko
tarczycy. Np. sa lekarze (i badania naukowe) ktorzy wiaza aTPO z poronieniami
tlumaczac to tym ze aTPO moga zatakowac lozysko.
Abstrahujac od tego czy ta teoria dotyczaca poronien jest prawdziwa czy nie -
sam fakt ze lekarze tak mysla sugeruje raczej ze te przeciwciala moga zaatakowac
cos innego nie tylko tarczyce.

Samo tsh jest ok jesli lekarz sprawdzi ze hormony sa w normie. Czasami szwankuje
przemiana T4 w T3, dlatego od czasu do czasu warto i same hormony kontrolowac.
U kobiet lepiej badac fT3 i fT4 niz T3 i T4.

Wiekszosc ludzi biorac leki z T4 (letrox, euthyrox) najlepiej sie czuje gdy tsh
jest miedzy 1 i 1.5/2. Poniewaz u Ciebie to tsh jest poza tym przedzialem to
warto zbadac czy nie ma za malo hormonow tarczycy. Jesli sa ok i czujesz sie
dobrze oraz cholesterol jest w porzadku - to nie ma co sie przejmowac tym ze
inni lepiej sie czujac przy nizszym tsh.
pozdrawiam
ula

Witaj:)
Tak się zastanawiam nad Tobą co ci tu poradzić...Waga jest problemem to prawda(
ja miałam ponad 10 kg nadwagi na początku zmagań z Hash)Wejście na dietę tu
prawdopodobnie nic nie da(Twoja morfologia też to wyklucza w tym momęcie)
Bierzesz Euthyrox? Ja nie mam dobrych wspomnień po tym leku( ja po nim tyłam!!)
możliwe ,że to samo jest u Ciebie- próbowałaś zmienić go na inne hormoniki np
Eltroxin , Letrox. Na Twoim miejscu bym próbowała...:), nie masz nic do
stracenia.Moja waga zleciała po Eltroxinie- 10 kg w miesiąc.Możliwe ,że i Ty
lepiej się poczujesz jak zmienisz lek...:)
Pozdrawiam serdecznie Ada

> Natomiast endokrynolog przepisała
> letrox gdyż stwierdziła, że euthyrox przepisuje się osobom starszym oraz źle
> tolerującym ten pierwszy.

Dlatego Ty musisz jej pomoc uplynnic zapasy letroxu w aptekach? ;-)

Zakladajac ze Twoja endokynolozka ma racje co do tolerowania letroxu to
jesli cos nie szkodzi osobom starszym oraz osobom ktore zle toleruja letrox -
to jest wieksza szansa ze i Ty bedziesz go lepiej tolerowac, prawda?
No bo chyba nie miala na mysli przepisywania go osobom straszym zeby ich
eliminowac ze spolecznestwa !!!!!??????

Teraz pytanie dlaczego Ty masz brac letrox?

Moze dlatego ze pani doktor dostala prezenty od firmy produkujacej letrox a
firma produkujaca euthyrox nie byla taka sprytna? Nie wiem, ale nie podoba mi
sie Twoja endokrynolozka. Bynajmniej nie jest to medycyna co ona uprawia.

Sa ludzie, ktorzy lepiej toleruja letrox a sa inni ktorzy lepiej toleruja euhtyrox.
Jak mam odpowiednia dawke to eferox, l-thyroxin, euthryox toleruje tak samo, ale
jak mialam ustawianie dawki i zwiekszanie jej co 2-3 tyg. to euthyrox lepiej
wspominam niz np. eferox.

pozdrawiam
ula

yhhh, to znow ja.
W marcu bylam u endo.Znow mam za wysokie TSH.
teraz dostalam dawke 100mg na zmiane z 75mg tak co drugi dzien.
Sama nie wiem,chyba troche lepiej ale do nastepnego badania jeszcze troche
czasu.(to po wizycie prywatnej)
A teraz z Wizyty u endo na NFZ dawka 100mg codziennie i o zgrozo znow kazala
mi znmienic lek z Letroxu na Euthyrox N.
Nie rozumiem czemu sie upiera jak jej tlumacze,ze ja tego brac nie
bede.Fatalnie sie czulam po Euthyroxie,zawroty glowy,sennosc , brak energii,
zmiennosc nastrojow, i to nie bylo spowodowane niedoczynnoscia bo po zmianie
na Letrox poprawilo mi sie samopoczucie po tygodniu :)
Ciekawa jestem kiedy wreszcie bede miała swoja dawke odpowiednia zeby sie czuc
ok chociaz obecnie jest juz w miare ok:)

Witaj M003
Po Metizolu zawsze robi sie niedoczynnosc.
Przy takich wynikach, pomimo ze TSH jest jeszcze niskie, potrzebna jest juz
tyroksyna (Euthyrox, albo Letrox), bo fT4 i fT3 sa juz bardzo niskie. Zwlaszcza
fT3 jest na dolnej granicy normy i mozesz juz miec dolegliwosci niedoczynnosci -
uczucie zimna, sennosc, zmeczenie, bole miesni, trudnosci z koncentracja. Jesli
jeszcze nie masz to niedlugo to wystapi i lepiej jest juz pomalu i male dawki
wprowadzic tyroxyne, a nie czekac na te dolegliwosci.
Pozniej jest trudniej sie tego pozbyc. Wiec szybko do lekarza po leki.
Rosteda

hashi-tess i jurmik - bardzo dziękuję za Wasze podpowiedzi, bo zastosowanie
przyniosło efekt.

Po pierwsze przez ostatni miesiąc zwiększyłam dawkę do 75.

Wyniki z 11.05.2009 wyglądają tak:

TSH: 0,928 (0,27-4,2);
FT3: 4,35 (3,1-6,80); 33% (przedtem 53%)
FT4: 18,07 (12-22); 60% (przedtem 41%)

Tarczyca mi się jeszcze bardziej zmniejszyła, guzek się nie wchłonął. Za to
czuję się lepiej, jestem też mniej opuchnięta - chyba woda ze mnie zeszła.

Zmieniłam też lekarza - zaraz dopiszę w odpowiednim wątku.
Pierwszy raz wyszłam od endokrynologa z przeświadczeniem, że uzyskałam wszystkie
potrzebne informacje i że lekarka była kompetentna.

Od razu powiedziała, że dawkę trzeba zwiększyć do 75. Opowiedziała o przemianie
ft4 w ft3. I zmartwił ją mój guzek, bo jest tylko jeden, a to raczej niedobrze.

Zapytała mnie jacy to lekarze takich cennych rad udzielili mi do tej pory Co
do środowiska lekarskiego to najbardziej trafna była opowieść o tym, że żeby
zaliczyć szkolenia dla lekarzy, trzeba mieć na teście 90%. A to 10% zawsze jest
najważniejsze...

Zapytałam też o letrox i euthyrox - pisałam o tym w pierwszym poście. Wg niej
letrox jest najczęściej o 10% gorzej przyswajalny niż euthyrox, tak że
powróciłam do euthyroxu.

Jeszcze raz dzięki za wsparcie!
pozdrawiam

Copyright (c) 2009 brucek portal | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.